0

Янкин, Пламен Вълков, наш пратеник

Лара Гут е новата олимпийска шампионка в суперигантския слалом от игрите в Пекин. Тя слезе по писта "Скалата" за 1:13,51 мин. Втора на 0,22 сек. остана Мириам Пухнер (Ав), а трета на 0,30 сек. е Мишел Гизин (Швейц). След като не завърши в първите два старта от олимпиадата днес звездата Микаела Шифрин (САЩ) слезе успешно до финала, но се нареди едва девета на 0,79 сек. от шампионката. Най-големият шанс за медал от игрите за нея си остава алпийската комбинация идната седмица.

Швейцарката Гут пък стана първата в историята, която печели олимпийска титла на Супер-Г, веднага след като е станала и световна шампионка в същата дисциплина. Михаела Дорфмайстер (Ав) също има световна и олимпийска титла, но не са последователни. В обратен ред златните медали е печелила Анна Фейт (Ав). През 2014-а в Сочи тя печели олимпийската титла на Супер-Г, а година по-късно става и световна във Вейл/Бийвър Крийк. На зимната олимпиада в Пекин Лага Гут спечели и бронзов медал в гигантския слалом.

Изненадващата олимпийска шампионка в дисциплината от Сочи 2014 Естер Ледецка, която вече се окичи със злато в сноуборда в Пекин, завърши пета, на 0,43 сек. от Лара Гут.